Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Válasz hozzászólás írása Használt cikkek fórum 17477 számú bejegyzésére
részletek »

Válasz üzenet írás Használt cikkek fórum 17477 számú bejegyzésére

Írd le véleményed, tapasztalataid a(z) Használt cikkek fórumon. Kérdezz bátran másoktól! Kellemes fórumozást kívánunk!
Fórum
Itt vagy: hasznaltcikkek.tlap.hu » hasznaltcikkek.tlap.hu fórum » írás a fórumra

Új hozzászólás küldés

*
Neved
*
Üzeneted
15000 karaktert írhatsz még
Kép
(.jpg, .gif, .png formátum)
Küldés
Válasz üzenet küldése Földvári Imre hozzászólására
Azt tudtátok, hogy a használt műszaki cikkekre is jár a garancia? Legalábbis járnia kellene, de ezt sajnos sok kereskedő nem tartja be.

A szavatosság kötelező időtartama a polgári törvénykönyv alapján minimum egy teljes év. Sok esetben (pl. használt mobiltelefonoknál) ehhez képest csak 3, jobb esetben 30 nap garanciát vállalnak a termékre, ha egyáltalán adnak.
A használt termék vásárlása esetén megoszlik ez a szavatossági idő. Ez annyit jelent, hogy az első 6 hónapban a kereskedőnek kell bizonyítania azt, hogy a termék nem rendeltetésszerű használat során hibásodott meg, míg a második hat hónapban a fogyasztó feladata, hogy igazolja, rendeltetésszerű használat során keletkezett a hiba.
A termék vásárlásakor a fentiek miatt mindenképp kell kérni számlát (garanciajegyet nem kötelező kitölteni, a szavatosság a számla ellenében is megilleti a vevőt). Fontos itt megjegyeznem, hogy az egy év jótállás elvileg akkor is megilleti a fogyasztót, ha a kereskedővel ennél kevesebb időben egyeztek meg, vagy abban, hogy nincs rá jótállás, mivel ez kötelező jellegű.
Ha a termékkel gond van, elsősorban javítást kell kérni, ha ez nem valósítható meg, akkor cserét, ha ezt sem tudják megoldani, akkor a vételárat kell visszatérítenie az eladónak (azaz el kell állni a szerződéstől).
Ha az eladó nem hajlandó érvényesíteni a jótállást, akkor a 49/2003 GKM rendelet alapján vetess fel jegyzőkönyvet a hibás termék miatt, továbbá az ügyintézést is kifogásold benne. Itt meg kell jegyeznem azt is, hogy ellenőrizd a vásárlók könyvébe a fogyasztóvédelem hivatalos pecsétjét is, mert van aki pecsét nélkülit ad és így nem tudod érvényesíteni a fogyasztói jogaidat.
Végezetül még egy apróság, internetes szerződések esetén főszabály: amennyiben a vásárló meggondolta magát, 8 munkanapon belül indokolás nélkül elállhat a szerződéstől. Ezt a jogát attól a naptól kezdve gyakorolhatja, amikor az árut átvette, szolgáltatás nyújtása esetén pedig, amikor a szerződést megkötötte. Fontos, hogy ennek olyan írásos nyoma maradjon, hogy az elállás időpontját vita esetén később igazolni lehessen. Elállás esetén azonban a vevőnek kell visszaküldenie az eladóhoz a terméket a saját költségére.

Bízom benne, hogy az itt leírtakkal sokaknak tudtok segíteni abban, hogy ne tudják a kereskedők átverni hibás és használhatatlan termékkel.
Tuti menü